Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi

302. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme:
302-1. Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi Ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi Ve Paketlenmesi

• Açık arazi büyüklüğü maksimum 2 hektar (Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği hariç), sera büyüklüğü ve mantar ile misel üretim alanı maksimum 1 hektar olmalıdır.
302-2. Arıcılık Ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi Ve Paketlenmesi
• Bal ve arı ürünleri için, yatırım kapsamında ulaşılacak kovan sayısı, nihai ödeme talebi sırasında gerçekleştirilmek üzere, yararlanıcı başına minimum 30 ve maksimum 500 kovan ile sınırlıdır. Bal ve arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesi ve kovanların üretimi için kovan sayısındaki sınırlama dikkate alınmayacaktır.
• Ana arı üretimi için yararlanıcının, nihai ödeme talebi esnasında, geçerli bir yetiştirme lisansına sahip olması gerekmektedir.
302-3. Zanaatkârlık Ve Yerel Ürün İşletmeleri
• Desteklenecek faaliyetler “Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürün Listesi’nde” yer almalıdır.
• Zanaatkarlık ve katma değerli ürünler üreten mikro işletmeler desteklenecektir.
• Süt işleme konusunda yapılan yatırımların nihai kapasitesi, yatırımın sonunda maksimum 10 ton/gün olacaktır. Et işleme konusunda yapılan yatırımların nihai kapasitesi, yatırımın sonunda maksimum 0,5 ton/gün olacaktır.
302-4. Kırsal Turizm Ve Rekreasyon Faaliyetleri
• Konaklama tesisleri, nihai ödeme talebine kadar, “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik” uyarınca belgelendirilmelidir.
• Nihai ödeme talebi esnasında işletmenin kapasitesi maksimum 25 oda olmalıdır.
• Yeme-içme tesisleri için, yararlanıcı, başvuru sırasında 5996 sayılı Gıda Kanunu hükümlerine uygun olarak gerekli üretim ve kayıt sertifikalarına sahip olmalıdır ve tanınmalıdır.

302-5. Su Ürünleri Yetiştiriciliği
• Yatırımın kapasitesi, nihai ödeme talebi esnasında 10-200 ton/yıl arasında olmalıdır.
• Desteklenecek türler şunlardır: Alabalık, sazan, yayın balığı, kerevit, kurbağa, algler, sudak, tatlı su levreği, turna, tilapya, mersin balığı, Avrupa yılan balığı, gelin balığı (karabalık) (Clarias Lazera) , Amerikan Yayın Balığı (Ictalurus Sp.).
302-6. Makine Parkları
• Sadece Üretici örgütleri başvuru yapabilecektir. (Üretici örgütleri 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununda verilen tanımlara uymak zorundadır.)

302-7. Yenilenebilir Enerji Yatırımları
• Elektrik ve ısı üretimi amacı ile her türlü yenilenebilir enerji faaliyetleri (hidroelektrik hariç), aşağıda belirtilenler dahil olmak üzere uygundur; Fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri, konsantre güneş enerjisi sistemleri, rüzgar enerji sistemleri, jeotermal, biyokütle, mikrokojenerasyon (elektrik ve/veya ısı üretimi için).
• 1 MW kapasiteye kadar olan yenilenebilir enerji yatırımları (mikro-kojenerasyon yatırımları için 100 kWe’ye kadar) desteklenecektir.
• Eğer yatırım yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesini hedefliyor ise, ulusal şebekeye bağlanılması zorunludur.

Tüm Alt Tedbirler için destek alt ve üst limiti: En az 5.000 Avro ve en fazla 500.000 Avro’ dur.
Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, Isparta, Karaman, Kars, Mersin, Muş, Tokat ve Yozgat illerinde faydalanıcı tarafından, yukarıda belirtilen alt ve üst sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla, bildirilen uygun harcama tutarının,%65’ini kamu katkısı (AB ve Türkiye Cumhuriyeti Katkısı), diğer %35’ini ise başvuru sahibinin katkısı oluşturacaktır. .Bunların dışındaki 27 IPARD uygulama ilinde uygun harcama tutarının %55’ini kamu katkısı (AB ve Türkiye Cumhuriyeti Katkısı), diğer %45’ini ise başvuru sahibinin katkısı oluşturacaktır.

IPARD İLLERİ:
1. Afyonkarahisar
2. Ağrı
3. Amasya
4. Aksaray
5. Ankara
6. Ardahan
7. Aydın
8. Balıkesir
9. Burdur
10. Bursa
11. Çanakkale
12. Çankırı
13. Çorum
14. Denizli
15. Diyarbakır
16. Elazığ
17. Erzincan
18. Erzurum
19. Giresun
20. Hatay
21. Isparta
22. Kahramanmaraş
23. Karaman
24. Kars
25. Kastamonu
26. Konya
27. Kütahya
28. Malatya
29. Manisa
30. Mardin
31. Mersin
32. Muş
33. Nevşehir
34. Ordu
35. Samsun
36. Şanlıurfa
37. Sivas
38. Tokat
39. Trabzon
40. Uşak
41. Van
42. Yozgat